חניון הרכב בבניין נחשב לאיזור אפור ומשעמם, לעולם לא תשמעו על מרכז קניות המכריז כי בחנין שלו מותקנים אביזרי בטיחות ותאורה משופרת.
לכל היותר ינסו לפתות אותנו לפקוד את אותו מרכז מסחרי בעזרת הצעה לחניה חינם. כאשר אנו נמצאים בשטח החניון, בין אם כנוסעים ברכב או כהולכי רגל, דעתינו נתונה בעיקר למציאת החניה או המעלית ועזיבת האיזור במהירות הרבה ביותר. יחד עם זאת, לא רבים יודעים כי החניון הוא איזור מסוכן מאוד בו מתרחשות תאונות דרכים רבות ונפגעים בו אלפי הולכי רגל מידי שנה רק בישראל לבדה. מה אם כן ניתן לעשות כדי לשפר את המצב? סקרנו כאן בהרחבה את הבעיה ואת הפיתרונות המוצעים לה.
הבעיה
אם כן, מנתונים שנאספו במדינות רבות בעולם עולה תמונה לפיה החניון מהווה נקודת תורפה בטיחותית חמורה הן מבחינת כלי הרכב והנוהגים בהם והן מבחינת הולכי הרגל. מסתבר שילדים וקשישים הם הנפגעים העיקריים כהולכי רגל בחניון. קיימות מספר סיבות לכמות תאונות גדולה זו בשטח החניון:
- היעדר אכיפה – בשטח החניון לא מותקנות מצלמות מהירות ולא מוצבים שוטרים הנותנים קנסות לנהגים שלא שומרים על חוקי התעבורה. כפועל יוצא, מרשים לעצמם הנהגים לנסוע לא פעם בפראות ובמהירות שאינה תואמת את תנאי הדרך.
- חוסר מודעות לסיכונים להולכי רגל – בניגוד לרחובות העיר שם קיימת מודעות לסיכונים, החניון נחשב כ"שטח אפור" בו הסכנות אינן ברורות ואף גוף אינו נוטל את האחריות להביא סיכונים אלו לידיעת הציבור. הולכי הרגל הולכים באופן חופשי בחניון מבלי להיות מודעים לסיכונים הקיימים.
- חוסר בתשתיות להולכי רגל – היות ששטח החניון מצומצם וליזם העדפה ברורה למקסם את ניצול השטח לטובת יצירת מקומות חניה נוספים, לא מוקדשים שטחים ליצירת מסלולי הליכה מוגדרים להולכי רגל ואלה מוצאים עצמם הולכים על נתיב הנסיעה בדרך מ ואל הרכב.
- חוסר בתשתיות ובאמצעי בטיחות לנהגי הרכב – נהגי הרכב הנעים בחניון סובלים מתאורה לקויה, שדה ראיה מצומצם בעיקר בצמתים, מחסור בתמרור הוריה למהירות והכוונה בתוך החניון, חוסר ברמזורים ועוד. קיימים אמצעי בטיחות שונים אותם ניתן להתקין בחניון ואשר נותנים מענה למרבית הבעיות שצויינו אולם אמצעים אלה אינם מותקנים ברוב המקרים וגם כאשר כבר נעשה בהם שימוש, מדובר בשימוש חסר ולקוי. בקטלוג אביזרי הבטיחות של חברת Testcar ניתן לראות אביזרי בטיחות שונים לחניון ואופן השימוש בהם.
סיטואציות יום יומיות בחניון ופתרונן ע"י אביזרי בטיחות
נסקור מספר סיטואציות נפוצות בחניון ונדגים כיצד אביזרי בטיחות מסויימים יפתרו את הבעיה
בחניון צמתים רבים בהם לא קיים שדה ראיה. במרבית החניונים לא מותקנים רמזורים בכל צומת ועל כן, נהגים מוצאים עצמם לא פעם נכנסים לצומת ללא שהם יודעים מה קורה ביתר הנתיבים המובילים אל הצומת והאם רכב נוסף עומד להכנס לצומת באותו זמן. מצב זה מוביל לתאונות דרכים רבות בתוך חניונים. הפיתרון הפשוט ויהעיל ביותר הנו התקנה של מראות פנורמיות. יש להתקין את המראות ולכווננן בזויות הנכונות ובקפידה כך שהנהג יוכל לראות מה קורה ביתר הנתיבים. שימוש נוסף למראות פנורמיות הנו בסרפנטינות שבין קומות החניון. גם שם קיים מצב קיצון המשלב בין נתיב נסיעה צר ושדה ראיה לקוי. שני כלי רכב המגיעים מכיוונים נגדיים לתוך העיקול יופתעו ועלולים להתנגש זה בזה במידה שאינם שומרים על נתיב הנסיעה באדיקות. התקנה של מראה פנורמית תאפשר לנהג לקבל מושג על כך שרכב אחר עומד להגיע מולו.
אביזר בטיחות נוסף שנמצא כיעיל מאוד באותן סרפנטינות בחניון הנו מפריד נתיבים. אביזר זה גורם לשני כלי הרכב לנסוע כל אחד בנתיב המוקצה לו ומקשה מאוד על חריגה לנתיב נגדי. השימוש במפרידי נתיבים מקובל מאוד גם בעמדות התשלום והיציאה מהחניון לטובת שמירה על הסדר וכן בכניסה לשירותים שונים הניתנים לעיתים בשטח החניון כגון מוסכים או שטיפת רכבים.
אביזר נוסף אותו חשוב להזכיר כאן הוא מעצור חניה. לא מדובר על אביזר בטיחות המציל חיים אולם בהחלט לא ניתן להפריז בחשיבותו לשמירה על הסדר בחניון, ניצול נכון של שטח החניון ומניעה של תאונות קטנות ומציקות. המוצר גורם לכלי רכב לחנות במקום הנכון בחניה שהוקצתה להם, מבלי לבלוט החוצה או לתוך חניה הנמצאת ממול. המוצר יעיל לכלי רכב קטנים כמו גם על רכבי שטח וכלי רכב מסחריים.
מהירות הנסיעה מהווה גורם מרכזי בכמות התאונות וחומרתן. הדבר נכון שבעתיים בשטח החניון בו הכל קרוב וזמן התגובה הנותר לנהג במקרה של ילד המתפרץ לנתיב הנסיעה הנו קצר מאוד. פסי האטה הם האביזר היעיל ביותר להפחתת מהירות הנסיעה בתוך החניון. קיימים מספר דגמים של פסי האטה מוכנים כאשר ככל שהפס גבוה ומשופע יותר כך מהירות הנסיעה אותה הוא מאפשר הנה נמוכה יותר. התקנת פסי האטה במרווחים של 40 עד 50 מטר זה מזה תשפר את המצב ללא היכר, תוריד את מהירות הנסיעה הממוצעת באופן משמעותי ותפחית את הסיכון לתאונות דרכים בשטח החניון.